Egy kis matek

81924054

***

250 nettó   ,   20%   ,   és tizenöt év   =

=      ha a tizenöt év leteltével abbahagyod a munkát, és soha egy másodpercet se dolgozol többet, akkor a befolyó passzív jövedelmed magasabb lesz, mint a fizetésből származó, amiből előtte éltél.

***

És ez akkor van, HA SEMMI MÁST NEM TESZEL, csak ezt a három feltételt tartod. Ez a minden extrától mentes, zenesen minimalista alapkiszerelés. Minden elsajátított ismeret, vállalkozói tapasztalat, plusz energiabefektetés, rátanulás, ficergés-mocorgás, jó ötlet, jól hasznosított információ, stb; mind-mind csak javítanak a helyzeten. Minden egyes apró “extra mozdulattal” felfele tudod vinni a végösszeget, és/vagy csökkenteni a szükséges időt.

Nézzük a három feltételt külön-külön:

1.

HAVI KÉTSZÁZÖTVENEZER NETTÓ BEVÉTEL

A mai magyar nettó átlagjövedelem kb. 150 000 Ft. Ezt felviheted 250 000 -re ha kelendőbb alkalmazottá képzed magad, vagy – szerencsésebb esetben – szabadidődben egy kis extra bevételt termelsz valami szelíd kis saját üzlettel. (Amikor az ember méheket vásárol, androidra fejleszt, jogdíjat kap a könyve után, elvégez egy szakmai képzést, megtanul egy idegen nyelvet, stb.) Vagy csak alaposabban, figyelmesebben választ munkahelyet, és esetleg akkor is hajlandó lecserélni, ha nem kirúgták az előzőről, hanem csak jobb a következő.

2.

BEFEKTETÉSRE FORDÍTOTT 20%

A 10% elkülönítését azért szeretik a pénzügyi szakemberek, mert ez az az összeg, amit egy ember normális esetben észre se vesz. Nem arról van szó hogy “el tudja viselni” vagy “összehúzza a nadrágszíjat” vagy ilyesmi, hanem szó szerint nem is veszi észre. Olyan apró változásokat jelent csak, ami egyszerűen alatta van a pénzügyi észlelési küszöbünknek. (Ez többletre és hiányra is vonatkozik.) Egy kicsi lépésre innen található a második lépcsőfok, a “20%”.  Ezt már észreveszed, úgyhogy itt következik némi tudatos figyelem. Újragondolása annak, hogy mire van valóban szükséged, mi az amit tényleg akarsz, és mik azok, amikre eddig csak úgy költöttél, de megvagy nélküle is, vagy minimális odafigyeléssel egyszerűen meg tudod oldani kevesebb pénzből a dolgot. 20%-ról a minimálbérből élő és a sokszázezret kereső is le tud mondani – nagy esély van rá, hogy az utóbbi nehezebben. Itt az van szerencsésebb helyzetben, aki még nem kötelezte el magát nagy havi kiadásokra “mert bírni fogja” (magas rezsiköltségű ház, drága albérlet, gépkocsi törlesztőrészlet stb.) vagy nem szokott rá – és került függőségbe vele hogy menő arculat/életstílus fenntartási költségei legyenek.  Ez az okosabban választott autó, az energiatakarékos izzó, ollóval kettévágott hitelkártyák és a “hétvégén önkéntes munka mozi-szusi helyett” – szekció.

3.

TIZENÖT ÉV

Tizenöt év sok. De állj meg egy pillanatra gondolkodni: nem fog eltelni az a tizenöt év MINDENKÉPPEN?  Ha már így is, úgy is megtörténik, -ez ellen nem lehet tenni, – akkor nem kellemesebb ha tudom hogy a végén egy halom pénz fog várni? Ahányszor tükörbe nézek, inkább szeretnék arra gondolni, hogy AZ IDŐ bizonyos nagyon fontos szempontból NEKEM DOLGOZIK…

***

Adatok egy automatikus befektetési kalkulátorból.  (“A kalkulátor óvatos becslést ad 10 és 40 év közti, hosszútávú, értékpapír alapú befektetésekre.”)

“évek száma: 15”

“kezdeti befektetett összeg: 0”

“évente befektetett összeg:  (250 000 Ft. 20% -a szorozva 12= ) 600 000

“A várható végösszeg: 25.052.000,-

huszonöt millió 10% -a osztva 12 -vel,  = 208 333 > 250 000-50 000 (a 20% havi levonás)

TEHÁT: 250 nettó, 20% és 15 év = magasabb passzív jövedelem, mint az előtte fizetésből felélt.

További kellemes számolgatást!

discipline

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s