SOÓS SÁNDOR – MLM, amit a remény éltet

      Segítőként foglalkozom hálózati marketinggel, mint a kedvesem „harmadik szeme”.  Részt vettem számos megbeszélésen, tájékoztatón, most pedig összegezni szeretném a tapasztalataimat, meglátásaimat. Kötelességemnek érzem, hogy páromat támogassam minden olyan elképzelésben amely jobb egzisztencia megteremtését biztosíthatja számára. De nem értek egyet a piramisrendszerrel, mert kereskedelem szempontjából életképtelennek tartom, és a benne dolgozók szélmalomharcának egy jobb élet reményében.

      Sajnos a tapasztalatlan kezdő kereskedő a saját ügyfélkörét az ismerőseire fogja alapozni, mivel ha meg is próbál idegenekkel üzletet kötni, a nagyfokú bizalmatlanság miatt többnyire kútba esik az üzletkötés. Ezért kialakították azt a nagycsoportos tájékoztatást, ahová a hálózat bukdácsoló, kis profitot termelő tagja elviheti magával kiszemelt áldozatát. Aki a jobb élet reményében persze elmegy, időt, pénzt és energiát nem kímélve. Az ilyen tömegrendezvényeken feltűnnek az adott hálózat csillagai, akik beszámolnak meredeken felfelé ívelő karrierjükről. Lefestik keserű múltjukat is, amely nagyjából megegyezik a jelenlévő potenciális jelentkezőkével. Továbbá bemutatják az elért anyagi eredményeiket („csak idő és kitartó munka kérdése”). És elmagyarázzák, hogy megéri az életedből néhány kemény hónapot vagy évet rabszolga módjára robotolni.

      Miután a hálózatépítő kifogyott a saját ismeretségi körében ostromolható jelöltekből, a rendszer megakad. Ez a megakadás karrier- és a magánéleti problémák egyenes következménye. Míg valamire való pénzes üzletember nem belép egy ilyen hálózatba, hanem megépíti a saját hálózatát, addig az, aki a belépéshez szükséges befektetendő összeget nagyon nehezen, nélkülözések árán teremti elő, elveszíti az ismeretségi körének baráti bizalmát. Az mlm rendszer alsó szintjein szükségszerűen sérülnek az emberi kapcsolatok! Hiszen a beszervezés burkolt hazugságon alapul, amely kihasználja a munkavállalók anyagi helyzetéből adódó kezdeményező szándékát, egy könnyebb életvitel érdekében. Csakhogy az életvitel akkor folytatható, ha sorozatos becsapások árán rendszeresen tudunk új hálózatépítőket beszervezni! Amikor ez a kör bezárul, és nem értük el azt a szintet, hogy az alánk becsatlakozott emberek által befolyt pénz után megfelelő jutalékban részesüljünk, a rendszer nem képes havi jövedelmet biztosítani.

      Egy mlm rendszerben általában csak az válhat felhasználóvá, aki megfizeti a minimum limitet vagy az úgynevezett kezdőcsomagot. De ettől kezdve a vezetőség számára nem lényeges, hogy az adott „kereskedőhöz” visszatérő fogyasztói réteg kapcsolódjon. Hanem egy egyszeri vásárlással rákényszeríti, hogy újabb embereknek adja el a kezdőcsomagot, illetve beszélje rá őket a beugró megfizetésére, mert csak ezáltal tudja biztosítani a saját befektetett összegének megtérülését.

      Normál kereskedelemmel összehasonlítva: Vegyünk egy gyógynövényekre szakosodott üzletet. Igen sok embernek kell megfordulnia a boltban, mire a befektetett összeg megtérül. A piramis vagy mlm rendszerben a csúcsvezető többnyire egy központi raktárat és kiszolgáló személyzetét tart fent. Továbbiakban a hálózatépítő megoldja saját költségein a rendelések felvételét, a beszerzést, kiszállítását.

      Egy jellemző példa: Adva van egy olyan mlm hálózat ahol rendszeres havi juttatás csak akkor érhető el, ha már valamilyen titulust elértünk, és megvédtük a cég által előírt számú alkalommal – a példa kedvért háromszor. A cég meghatározza, hogy egy adott szint eléréséhez minimálisan mennyi pontra van szükség, és azt is kiköti, hogy az első szint eléréséig a pontok nem válthatók pénzre. Tehát a hálózatépítő teljesíti az első szintet, amely mondjuk 1200 pont = 180 000 Ft. De háromszor meg kell védenie a szintre vonatkozó jogosultságot, tehát a következő két hónapban újra 2 x 1200 pontot kell hogy elérjen. TELJESÍTETTE! Mi történt? A hálózatépítő dolgozott ingyen és bérmentve négy hónapot. Három alkalommal teljesítette az 1200 pontot ami összesen 3600 pont. Ezért a 3600 pontért most már hozzájuthat a 180 000 forintjához.  Pedig a cég táblázata szerint 1200 pont = 180 000 Ft. És ezek így hatványozódnak minden szintnél. De hogy szerencsétlen hálózatépítő ne veszítse el a hitét, gyorsan rásóznak egy kétnapos tréninget megfelelő pénzért. Így az mlm által kereset pénzét továbbképzés címén befekteti, és máris pördül a mókuskerék. Ám a kevés létszámú ismeretségi körrel rendelkező hálózatépítő már nem tud feljebb jutni, egyet tehet, ösztönzi az alá becsatlakozott hálózatépítőket a keményebb munkára.

      Így válik a hálózatépítő rabszolgává és egy idő után rabszolgahajcsárrá.

……………………………………………………………..

Ez az írás összefoglaló jellegű, rövidebb változata egy sokkal részletesebb tanulmánynak, ami (igen) hamarosan elérhető lesz itt az oldalon. Kis türelmet, az ügy folyamatban…

Leave a comment