PAPP ZOLTÁN – A pelenka…

clip_imarrrrrrge002

Egészségügyi okokból választottuk a mosható pelenkát az eldobhatóval szemben. Engem az alábbi számítás anno meggyőzött:
“Mosható pelenka költségek”
Sosem jártam utána mennyibe is kerül nekünk a mosható pelusozás.

A helyi 100 forintos boltban megnéztem, egy eldobható pelenka (legolcsóbb kategória) 45 Ft. Nem untatom a tisztelt olvasót a pelenkázás egészségügyi vonatkozásaival, de egy gyereket illene naponta min. 5-ször átpelenkázni (lásd fentebbi cikk). Így a pelenkázás költsége napi szinten 225. Éves szinten 82125 HUF.

A fenti cikk két éves korra teszi a szobatisztaságot. Kevés gyerekkel találkoztam, aki két éves korára szobatiszta volt. Minthogy itt a mi esetünket mutatom be, én 3,5 évvel számolok. (Addigra szokott le a lányunk a pelenkáról).

Három és fél év alatt tehát összesen 287 437 Ft-ot költöttünk (volna) eldobható pelenkára gyerekenként.

Mosható pelenka esetén egyszer kell egy nagyobb összeget kiadnunk, amikor is megvesszük a pelenkákat. Rákerestem a neten az aktuális árakra. 20 darabos minőségi pelenka ára 92 900 Ft.

A költségeket lényegesen lefaraghatjuk, ha használt pelenkát veszünk (keressétek az anyukáknak szóló fórumot). A fenti márkájú pelenka, használtan, de kitűnő állapotban már 3000 Ft-ért kapható. A 20 db-os készlet ára így mindössze 60 000 Ft.

Dönthetünk más megoldás mellett is, mint a tetra-pelenka (hagyományos textilpelenka) vagy a pelenka-külső, melybe összevarrt frottírtörölközőt helyezünk (lehetőségeinknek csak a képzeletünk szab határt). Ezzel még tovább csökkenthetőek a költségek.

Mi a fenti márkát illetve hagyományos textilpelenkát használunk. Használtan vettük, így a továbbiakban a 60 000 Ft-os bekerülési költséggel számolok.

A mosható pelenka másik nagy költségtétele a mosási költség.
A mosógépem A+ kategóriás, egy mosáshoz 45 l vizet fogyaszt, és 0,89 kWh az energiafogyasztása. Egy mosás 1 órát és 15 percet vesz igénybe. Így az energiafogyasztás 1,11 kW.

Helyi árakkal számolva egy pelenkamosás költsége:
Víz (csatornadíjjal együtt): 0,7 Ft x 45 l = 31,5 Ft
Áram: 1,11kW x 45 Ft= 49,95

Mosási adalékanyagok: mosószóda, gesztenye a mosáshoz és ecet öblítésnek.
Összesen 20 Ft/mosás.

Mosás összesen: 102 Ft (kerekítve)

Szárítógépet nem használok.
Hetente 2-3 alkalommal mosok.

Számoljunk évente 140 mosást, így éves szinten 14280 Ft-be kerül a pelenkák mosása. A gyerek 3,5 éves koráig 49 980 Ft-ot költünk a mosásra.
A pelenka bekerülési költsége 60 000 Ft, mosási költsége 49 980 Ft.

Összesen egy gyerekre 110 000 (kerekítve) Ft a mosható pelenka használata a gyerek 3,5 éves koráig.

Kapcsolódó gondolatok:
– A költségeket tovább módosítja, ha a mosható pelenkákat a testvér is megörökli. Ilyenkor nincs, vagy alacsonyabb a bekerülési költség (azért ezek a pelenkák csak kopnak).

– Számolhatunk még a mosógép amortizációjával. Természetesen nem csak pelenkákat mosok. A mosógép, amit most használok újonnan 70 000 Ft-ba kerül. Még ha új mosógépet is kellene vennünk, akkor is olcsóbban jön ki a mosható pelenkák használata.

– Az idő pénz. Mindenki döntse el, megfizeti a készen gyártott pelenkát, avagy az idejéből áldoz a teregetésre. A teregetés egyébként egy nagyon jó gyereklefoglaló program is lehet.  🙂

clip_imagfe002clip_image002

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s