MAR GERDA – Könyvvadászat

Az egyik posztban idézitek ezt a mondatot: „mindenki aszerint helyezkedik el a jövedelemrangsorban, hogy hány szóból áll a szókincse”.

A legjobb módszer a szókincs bővítésére – és a fentiek szerint út a gazdagsághoz – az olvasás. Lássunk néhány pénztárcakímélő módszert arra, hogyan juthatunk jó könyvekhez, olvasnivalóhoz.

Űrvándorok és újszülöttek kedvéért néhány alap könyvforrás:

–        könyvtár (felnőtteknek évi 1000 Ft, gyerekeknek ingyenes),

–        antikvárium (e műfajban kedvencem a Teréz krt. 6. előtt található éjjel-nappal üzemelő könyves-stand, minden van, alkudni is lehet)

–        elektronikus könyvtárak.

–        angliai mintára (telefonfülkéből kialakított non-stop könyvcserélde) létrejött helyszínek, pl. a Wekerle-telepi „Tégy egy könyvet – Végy egy könyvet” könyvtárló vagy a miskolci könyvcserepontok.

–        az Első Könyvsiker Kölcsönző, Pesten a WestEndben, Pécsett az Árkádnál – itt 500 Ft-ért 15 napra kölcsönözhetjük ki a frissen megjelent könyveket.

A legújabb, az olvasást trendi mozgalommá avató kezdeményezés a http://rukkola.hu/, az első online közösségi könyvcserélde. Itt „rukkolhatsz” elő megunt-kiolvasott könyveiddel, ezekért pontot kapsz, és ha valaki már happolta a portékád, happolhatsz te is a pontjaidért másikat – ingyen. A szoftver pontosan nyilvántartja a kínálatot, a sokak által keresett, kiemelt könyveket – ezek rukkolásáért duplapont jár! –, a tagok pontszámait, az átadás-átvétel megtörténtét.

rukkola

A rukkola közössége folyamatosan alakítja, optimalizálja a rendszert, az eredeti elgondolásban szereplő postai továbbítást úgynevezett happontok – átadó-átvevőhelyek – létrejötte egyszerűsíti, és teszi még olcsóbbá; happont lehet könyvesbolt, fogászati rendelő, cukrászda, de katolikus templom is. A központi happont a MagNet Közösségi Ház az Andrássy úton, ide is érkezhetnek a vidékről feladott könyvek.

happontok

A facebookos rukkola oldalon percről-percre követhetők az akciók, újítások, most éppen egy közösségi mese születik Rukkola Malacról, mindenki egy mondatot tehet hozzá kommentben.

Mi a téli szünet vége előtt három nappal döbbentünk rá, hogy a szünetre feladott olvasmány mégsem lelhető fel házi könyvtárunkban. Reggel jeleztem a rukkolán: happolnám a könyvet! Valaki visszajelzett, hogy megválna tőle, és amúgy is visz egy másik kötetet a happonthoz, így este boldogan vihettem haza a zsákmányt – gyermekem jól leplezett lelkesedésére.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s