A sárgacsekk visszavág

Fizettél ilyennel az utóbbi három hónapban?

sargacsekk.jpg

Ha igen, akkor minden darabbal több száz forintot dobtál ki az ablakon és több embernek jó pár percét (én sorban állok, a mögöttem levő sorban áll, az ügyintéző foglalkozik velem és akkor még ami utána jön). És még nem említettem a (becenevén) “sárgacsekk adót”.

A csekkek meglehetősen drágák és időrablók.

Gyakorlatilag minden sárga csekket küldő cégnél (gáz, villany, internet, stb.) van lehetőség utalásra, vagy csoportos beszedési megbízásra (ebben az esetben a szolgáltató leemeli a bankszámláról a pénzt). Az ilyen cégek webes felületén pedig általában le lehet adni a szükséges információkat mindenfajta macera nélkül. Ezzel egy csomó időt spórolhatsz meg.

A nagyobb cégek ennek az egész folyamatnak még a költségeit is fedezik – illetve persze veled fizettetik meg, mert nekik egy ilyen sárga csekk 300 forint körül van. Nem beszélve az adminisztrációról amit leveszel a vállukról ha NEM csekken fizetsz. Szóval, úgy szokták “megmárketingezni” a csomagolást, hogy “kedvezményt” kapsz, ha neten fizetsz. Tulajdonképpen ez azt jelenti, hogy veled fizettetik meg a csekkek forgalmi díját, de ezt hívják – okosan – “alapárnak”. Pedig valójában a netes, kedvezményesnek feltüntetett ár a tulajdonképpeni “alap – ár”, a csekkes meg a “drágított”. Csak ők ilyen szavakat nem használnak, érthető okokból…

A helyek, ahol ezt kényelmesebben, egyben intézheted. Amiket én tudok:

www.tavszamla.hu

www.dijnet.hu

Eltérő szolgáltatók tartoznak hozzájuk. Egyben kezelik az ilyen típusú számláidat. Egyben láthatod őket, részletezőt ilyesmit.

Tapasztalatok illetve egyéb észrevételeket szívesen fogadok.

4 responses to “A sárgacsekk visszavág

  1. Köszönöm, ez nagyon hasznos cikk volt. Nagyon sokáig ódzkodtam a pénzügyeim online intézésétől (félve a kártya elvesztésétől, az adatbázis feltörésétől, stb), ez a bejegyzés adta meg a végső lökést, januártól netbankolok, és online fizetem a számláimat. Mint kiderült, a bankom nem számol fel ezért havi díjat, az utalások is ingyenesek.

  2. Örülök hogy segíthettem. 🙂

  3. Nem igazán értem, hogy milyen kedvezményről írsz. Egyes szolgáltatók a közelmúltban megpróbáltak extra díjat kivetni a csekken fizetőkre, amit aztán törvényileg tiltottak meg. Alkalmi akciók szoktak lenni az online rendszerre újonnan áttérőknek (ajándék-sorsolás), de olyan nagy kedvezményt nem látok. A díjnet smart pontokat ad, talán arra gondolsz? Az nem olyan jelentős. Az idő, az persze más kérdés.

    Amúgy szerintem az lenne a helyes, ha a papíralapú számla kiküldésének, és a csekkes befizetésnek az extra díja is megjelenne az ügyfeleknél (ahogy több banknál a számlakivonat postai kiküldése díjköteles), a jogi környezetnek ezt éppen támogatni kellene.

    • Szia!
      Teljesen egyetértek, hogy meg kellene jelennie az extra díjnak. Ez egy olyan költség a cégeknek, amit valahogy be kell hozni, de nem számlázhatnak ki.
      A kedvezményeket nyilván sokszor akcióban adják, de például UPC-nél kapásból jóváírnak 500 forintot (díjnet regisztrációval 1500-at) ami kifejezetten konkrét összeg.

Leave a comment