MAR GERDA – Tanulj, mer megBUX?

A közoktatásra nem vesztegetnék sok szót – „…vagy jót, vagy semmit” -, csak annyit jegyeznék meg, hogy iskolarendszerünkben a piros pont, a jó bizonyítvány, a magas pontszám, a „papír”, a majdani jó kereset az elsődleges motiváció a tanulásra, és szinte elsikkadnak az olyan szempontok, mint: a világ érdekes, fel akarom fedezni; az emberi tudás kincseiből én is részesedni akarok; magas szinten szeretném művelni a szakmám, stb. Manapság már azt is sikerként könyvelhetjük el, ha gyermekeinkből tanulmányaik végeztével nem veszett ki teljesen az önképzés és élethosszig tartó tanulás iránti vágy.

Számomra fontos volt, hogy gyerekeim jól érezzék magukat az iskolában, ezért anyagi áldozatot is szívesen hozok, gyermekközpontú alternatív iskolába járatom őket. Havi jövedelmem 50%-át költöm gyermekeim tanulmányaira – ezt hosszú távon megtérülő befektetésnek tekintem.

A neten magamnak is találtam továbbképzési lehetőséget, méghozzá ingyen:

A https://www.coursera.org/ jóvoltából neves egyetemek és felnőttképzési intézetek kurzusainak lehetünk interaktív részesei. A Yale, Stanford, Princeton, Columbia és számos más amerikai egyetem mellett a koppenhágai, melbourni, jeruzsálemi vagy éppen tokiói egyetem előadásait hallgathatjuk, a New York-i Modern Művészetek Múzeumának szakembereitől szerezhetünk inspirációt. A kurzusok túlnyomórészt angol nyelvűek, néhány spanyol, kínai, olasz és francia kurzust is hirdetnek.  25 különböző kategóriában összesen 390 különböző tanfolyamon vehetünk részt, néhány téma ízelítőül: „Algoritmusok: tervezés és elemzés” (Stanford), „A Római birodalom építészete” (Yale), „Bevezetés a nyilvános beszéd technikájába” (Washingtoni Egyetem), „Online játékok: irodalom, új média és narratíva” (Vanderbilt).

tanul_online_1

Én egy tanári továbbképzésre jelentkeztem: az alsó tagozatosok tanításával foglalkozó négyhetes kurzus augusztusban kezdődik, heti 2-4 órás lesz, videókkal, discussion postokkal. A kurzust a kaliforniai New Teacher Center oktatói tartják, 25 éves készség- és stratégiafejlesztési tapasztalataik alapján. Az összefoglaló esszével és felméréssel záruló kurzus sikeres elvégzéséről igazolást is kaphatunk.

Egyes kurzusok elvégzéséről hiteles tanúsítványt is lehet szerezni, ez már nem ingyenes, 50 $ körüli összeget kérnek a pecsétes papírért. Most indult a Coursera Store, ahol póló, bögre, matrica vásárlásával az oktatást alapvető emberi jogként zászlajára tűző Education For Everyone programot lehet támogatni.

A coursera ideális képzési forma munkanélküli, kisgyermekkel otthon maradó, pályamódosításra készülő vagy csupán friss tudásra szomjazó embereknek.

 tanul_online_2

Leave a comment