IRON MARY – Mars ou creves

Menni vagy meghalni. A légió jelszava, a TÚLÉLÉS záloga. Vannak olyan időszakok az életben (legalább is az enyémben voltak), amelyek a túlélésről szólnak. Ilyenkor egy választásom volt, menni vagy meghalni. Leírom tehát, milyen tartalékokat lehet mozgósítani, amikor az ember úgy érzi, már nem tud tovább menni.

A titói Jugoszláviában születtem a 70-es évek közepén. Kapitalizmus a szocializmusban. Utazni szabadon lehetett, nem is volt luxus. A boltokban mindent lehetett kapni, farmert, déli gyümölcsöt, lemezeket nyugati zenével. Minden nyáron nyaraltunk az Adrián, télen síeltem Szlovéniában. Talán a vágyott kispolgári életszínvonallal tudnám jellemezni. (Nem idealizálom az állapotot, nyilván megvoltak a hibái, de hétköznapi szinten ezt látták az emberek).  Fent

Kitört a háború. A hátországban éltem, nem lőttek (nem a legmélyebb pokolról beszélek). Viszont minden kifogyott, elértéktelenedett, tönkrement. Sokszor volt áramszünet, kabátban és kesztyűben dideregtünk az iskolapadban. Megismertem a cukros kenyeret (jobb napokon a tejfölös cukros és a zsíros cukros kenyeret). Hatalmas volt az  infláció (a csúcson elérte a havi 313 millió százalékos szintet, napi 65%-os pénzromlást jelentett.)

A fizetést amint megkapták az emberek el is költötték, mert a hónap végére nem tudtak volna venni egy kg kenyeret sem. Jelen írásomban, ebben az időszakban tanultakból merítek. Lent

Az egyetemet Magyarországon végeztem, itt kaptam állást. Az akkori fizetésem több volt, mint a szüleim fizetése otthon együtt. Albérletben éltem, sok mindent meg tudtam engedni magamnak az élet minden területén (élelmiszer, kultúra, szórakozás)  A spórolt pénzemből, hitelre, vettem egy kis házikót.  Fent

2008-ban elkezdődött a gazdasági válság. Fokozatosan csökkentenem kellett az igényeimet. Sok mindent elővettem a régmúlt időkből. Lent

Tapasztalatom alapján, ami jön 🙂

Szóval, nincs más hátra, mint TÚLÉLNI.

Az alábbi tanácsok egy része bárhol (akár ezen a blogon) is olvashatjátok.

–          Amit lehet mellőzök az elektromos készülékekből. Nincs TV, mélyhűtő, nem használok porszívót (a szőnyeget is kissöprűvel söpröm). Mindössze egy kis 5l-es bojlerem van, azt is kikapcsolom éjszakára.

–          Télen nem működik a hűtőszekrény sem. Az ételt dobozban, üvegben a hideg éléskamrában tartom.

–          Kézzel mosom azokat a ruhákat, amelyek nem erősen szennyezettek.

–          Mosószódával és gesztenyével mosok, ecettel öblítek.

–          Takarékos izzókat használok, kényszeresen kapcsolgatom ki a hosszabbítókat is.

–          Napközben sincs melegebb a házban, mint 18 fok. Hajnalra van, hogy csak 13 fokot mutat a hőmérő. Nem mellékes egyébként, hogy amióta alacsonyabb a hőmérséklet, kevesebbszer vagyunk betegek (a gyerekek is). Cserépkályhával fűtünk két szobát.

–          Kenyerünket a sütőnkben sütöm. Kézzel dagasztom, és a gázsütőben sütöm (palackos). Télen ez egyben fűtés is (pár fokkal felmelegíti a konyhát).

–          Sütés után beteszek egy fazék vizet a sütő légterébe. A víz felmelegszik a hőtől, ezzel a vízzel (is) mosogatok.

–          Kétmedencés mosogatóm van. Úgy mosogatok, mint öreganyáink, vagyis álló vízben.

–          Dézsában fürdünk. Mindenkire jut kb. 4 liter víz.

–          Az ételkészítéshez alapanyagokat vásárolok, leginkább közvetlenül a termelőtől, és azt dolgozom fel. Hosszabb ideig tart, de olcsóbb.

–          Kertünkben zöldséget termesztünk. Nyáron szinte kizárólag ezt használjuk. Egyes növényekből télire is tudunk eltenni.

–          Polcz Alaine: Főzzünk örömmel c. könyvéből számos ötletet (pl. hűtő kihúzása télen) és merítettem és olcsó receptet olvastam.

–          Jobban kedvelem a minőséges, de szerény (és ezáltal olcsó), mint a minőségtelen tömegtermékeket az étkezésben.

Egyéb tanácsok:

–          Olvass: Az olvasás erőt, tartást ad az embernek, hogy a nehézségeket egyenes gerinccel és emelt fővel viselje.

–          Az idő pénz. A legtöbb fentebb leírt módszer több időt vesz igénybe. Dönts, hogy pénzt áldozol valamire vagy időt.

–         Ha az erőtartalékaid végén vagy, inkább sétálj többet a természetben (feltölt), mint még egy részmunkát vállalj.
.
–         Játssz! A háborús idők áramszünetei alatt sokat játszottunk szüleinkkel. Esténként, gyertyafény mellet kártyáztunk, társasjátékoztunk (állítom magamról, hogy egész jól römizek). Jót tesz. Összetart  erőt ad, feltölt.
.

–         Ne ess át a ló túloldalára, mint a viccben: „Mi már olyan szegények vagyunk, hogy a kisebb gyerek az idősebbtől örökli a fogkeféjét.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s