MAR GERDA – Cserebere csiribi

Szeretem az olyan pénzkímélő ötleteket, megoldásokat, ahol maga az anyagi nyereség szinte másodlagosnak tűnik a közösségi, társadalmi haszon mellett. Ilyen kezdeményezésnek tekintem a kölcsönösség eszményén alapuló csereklubokat, szívességbankokat, közösségi önsegítő rendszereket.

1983-ban teremtette meg Michael Linton Kanadában az első ilyen rendszert LETS néven (Local Exchange Trading System): cserekereskedelem, szolgáltatások csereberéje pénzforgalom nélkül egy meghatározott közösségen belül.

Kb. 12 éve csatlakoztam először ilyen kezdeményezéshez, a gödöllői Zöld Forint körhöz. Akkor még kezdetleges Excel táblázat, papíralapú hírlevél biztosította a tagok számláinak, akcióinak nyilvántartását. Találkozók adtak lehetőséget a közösség összekovácsolódására, az igények személyes felmérésére.

Ma a Pilisi Koronakör – csereklub tagja vagyok, immár két éve. Itt pilisi koronában határozzuk meg az árat, 100 korona egy munkaóra díja. Mint minden szívességbank, ez is nonprofit rendszer, kamat nincs, belépéskor – mintegy fogyasztásösztönzőként – mindenkinek egy kezdő hitelkeret áll rendelkezésére. A neten pontos nyilvántartás található a tagok egyenlegéről, mindenki számára látható, tehát nagyobb ügylet előtt ellenőrizhető, hogy partnerem rendelkezik-e a kialkudott összeggel. A Piactéren nyomon követhető az aktuális kereslet-kínálat. Az én kínálatomban szerepel nyelvészeti szolgáltatás és élelmiszer: fordítok, tönkölybúza kenyeret sütök.  Ez a csereklub egész Pest megyére kiterjed, így törzsvásárlómmal pesti találkozót megbeszélve tudjuk lebonyolítani a kenyér átadását, de megéri: a személyes kapcsolat különleges fűszere gazdagítja kenyeremet.  Sütöttem már szülinapi tortát is, ibolyával, nárciszszirmokkal díszítve, az egyedi kívánságokat figyelembe véve.

csereklub

A csereklubban két szuper biciklit vásároltam, ezeket egyébként forintért nem tudtam volna megvenni.

Most indul iskolai közösségünk szívességbankja a csaladbarat-csiribiri.hu oldalon, itt személyesebb közösségi tér nyílik a tagok számára. A cserekereskedelmen kívül jótékony piac is üzemel majd.

Nehéz anyagi helyzetben legfontosabb cikkeknek a csereklubokban is az alapvető élelmiszerek pl. tojás, méz, gabona, dió és a tüzelő számítanak, de a szívességbank segítségével a luxuscikkeket, szolgáltatásokat sem kell nélkülöznünk. Egy ismerősöm szülinapi vacsoráján otthonában vonósnégyes zenélt. Bármikor részesülhetünk hátmasszázsban, kozmetikai kezelésben, lovagolhatunk, segítségül hívhatunk mediátort vagy favágót.

Nem muszáj feltétlenül csatlakoznunk csereklubhoz, szívességbankhoz, még internetre sincs szükség, ha szomszédjaink, ismerőseink körében feltérképezzük, mivel tudunk egymásnak hasznos segítséget nyújtani. Én is fordítottam már nehéz helyzetben lévő ismerősömnek, aki cserébe kisteherautóján elszállította a lebontott palatetődarabokat. Fogorvos barátom nem fogadott el pénzt a kezelésért, de nagyon örült a saját kezemmel szedett kakukkfűteának, csipkebogyónak.

Bár itt már a pénz is játszik, de ha jól szervezzük, cserebere is lehet a dologból: az úgynevezett garázsvásáron potom pénzért tehetünk szert használati tárgyakra, ruhákra, ezt segíti ez a facebook oldal: http://www.facebook.com/garazsvasarok?fref=ts, itt meghirdethetjük mi is, ha szívesen megszabadulnánk felesleges holminktól.

teliiszalag

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s