Papp Zoltán – Kukori, Kotkoda, tojásból lesz a csoda….

Nyertem a Magamura blog pályázatán 30 000 Ft-ot. Köszönöm, örülök.

Aztán gondoltam egy nagyot és végre nekiálltam rendbe tenni a tyúkólat. Mészhabarccsal megjavítottam a ház falát, átraktam a tetőn a cserepeket, pótoltam a hiányzókat, kimeszeltem oltott mésszel, körbekerítettem csibehálóval, eszkábáltam egy kiskaput, és vettem nyolc fiatal tojótyúkot, no meg valamennyi szemes kukoricát.

2013-06-26 08.48.19

Kakast is terveztem, de akkor éppen nem árultak. Közben annyira nem is bánom, hogy nem sikerült akkor vennem, mert egész beleszerelmesedtem a fogolyszínű magyar tyúkba, szóval ilyen kakast szeretnék.

http://www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=295%3..

A tyukicákat minden nap etetjük friss zölddel is. Nem igényelnek túl nagy gondoskodást, cserébe viszont minden nap kerül friss tojás.

Az összes költségem eddig olyan 15 000 Ft körül volt (ól rendbetétele 8000, tyúkok-4000 Ft, táp-3000 Ft).

A tyúkok most napi szinten 4-5 tojást tojnak átlagban, de volt már olyan napunk, hogy hét tojást szedtem össze! Azzal számolok, hogy éves szinten egy-egy tyúk min. 120 tojást fog tojni, ami éves szinten, a nyolc tyúkra vetítve 38 Ft-os tojásárral számolva 36480 Ft.

A tyúkok tápigénye egy hónapra 2000 Ft körül van, egy évre tehát 24000 Ft.

Különbözet: 12480 Ft éves szinten.

A fölösleges tojásokat a közeli élelmiszercserék alkalmával http://www.elelmiszer.hu/eletmod/cikk/eledeznek_az_etelcsere_mozgalmakváltjuk át mézre, lekvárra, bármire (magyar élelmiszercsere facebook oldal itt: https://www.facebook.com/Elemorzsia)

Felvetődhetnek érvek pro-kontra:

–          egyes üzletekben most már 28 Ft-ért is lehet tojást venni, vagyis ugyanannyi tojást, mint amit a nyolc tyúk tojik, megvehetnénk 26882 Ft-ért. Ez az ár közelít ahhoz, amit mi takarmányra költünk, s úgy nem kellene a tyúkokkal „bajlódni”.

–          számolhatnék magasabb árral is, a tanyasi tojások ára akár 43 Ft is lehet. Ekkor éves szinten 41280 Ft-ot hoznak. Különbözet így 17280 Ft.

–          plusz hozadék a tyúktrágya, amit egyéb konyhai hulladékkal, fűnyesedékkel komposztálunk és jövőre ezzel trágyázzuk a kert talaját

–          (számomra) fontos, hogy a gyerekeim lássák, hogy mit jelent egy állattal való együttélés, mit jelent a róluk való gondoskodás, mit jelent az, hogy együtt gyűjtjük a zöldet nekik, és milyen érzés a tojóládába (izgatottan) belekukkantani, hogy van-e tojás

2013-06-26 08.48.24

One response to “Papp Zoltán – Kukori, Kotkoda, tojásból lesz a csoda….

  1. Kedves Zoli! Minden szavadat jó volt olvasni! Már önmagában az is remek, hogy a nyereményedet visszaforgattad, és még hozzá milyen sikeresen!
    Azt ugyan nem írtad, de pro érvként én még hozzátenném, hogy a tojások így garantáltan gyógyszer és adalékanyag mentesek. Évi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s