WOLFCHILD – Kína a barátod!

Kína a barátod!
Sokféleképpen lehet pénzt megtakarítani, illetve gyarapítani, szerintem ennek legjobb módja, ha a kiadási oldalt vesszük górcső alá elsőként, vagyis, ha kiadásunk lenne, akkor azt jól megfontoljuk, hogy hol és mennyiért. Jelen írás ebben szeretne segíteni illetve némi tanácsot adni. Nyilván az összes lehetőséget nem áll módomban szemléltetni, de egy konkrét példán keresztül a kreatívabbak bizony nagyon jó üzleteket köthetnek.
A minap szükségem volt egy 2,5″-os USB-s HDD (vinyó) házra. Nyilván elsőként irány az “argep.hu” gyorsan bepötyögtem, megkerestem a legolcsóbbat, mert egy ilyen eszközzel kapcsolatban nem nagyok az elvárásaim, működjön. Meg is találtam ezt a darabot:
termekajanlat_minta
Ez ugye 1.420 Ft. + 1090 a házhoz szállítás. Nem is lenne rossz, normál bevásárlás miatt irány a Tesco, mert itt aztán van gazdagon az “ócsó” árúból, hát a legolcsóbb 3.400 Ft. így a Tesco kiesett.
Felmentem az E-bay-re, és bepötyögtem itt is, és láss csodát:
termekajanlat_minta_2
Gyorsan Google, lessük az árfolyamot:
arfolyam
Ez összesítve:  828 Ft. + néni fillér, de legyen 830 Ft. és lám házhoz is jön. Ami ha jól számolok a legolcsóbb magyar termékhez képest 1.680 Ft.-al olcsóbb, ami meg ha jól számolok, nagyjából +2db ilyen termék vásárlását teszi lehetővé.
Nyilván nem egyből és most jutott eszembe ez a módszer, már nem az első ilyen vásárlásom, így hát jöjjenek a gyakorlati tanácsok.
Mi kell az E-bay-es vásárláshoz?
– Egy magyar banknál vezetett bankszámla vagy dombornyomott kártyával, vagy ami sokkal jobb és ajánlott egy külön alszámlával, amin csak az interneten keresztüli vásárlást intézzük. Ez utóbbi azért javallott, mert ha bárki megtudná ennek a kártyának az adatait, akkor sem tud mire menni vele, mert ez egy alszámla, így ha ezen nem tartunk akkor pénzt mikor nem mi vásárolunk (vagyis a főszámláról csak a vásárlás előtt vezetünk át a vételár +1-2 USD-nek megfelelő összeget), akkor ha valaki megpróbálna leszedni pénzt akkor nem fog sikerülni, mert az alszámla nem mehet mínuszba, és ha úgy alakulna hogy 0 alá menne rajta az összeg akkor nem húzza át automatikusan a főszámláról.
– Egy PayPal számla. Ezt a www.paypal.com oldalon ingyen regisztrálhatunk magunknak, illetve a regisztráció miatt egy pár dollárt kérnek de többet nem, ez az összes kiadás. A regisztrációhoz kellenek majd a személyes adataink + a bankszámlánkat be kell állítani.
– Egy Ebay regisztráció. Ezt a www.ebay.com oldalon tehetjük meg, evvel tudunk majd vásárolni. Regisztrációhoz kellenek a személyes adataink + a PayPal elérhetőségünk és szintén egyszeri alkalommal pár USD. (1-2 maximum)
Ha ez megvan, akkor egy kis angol nyelvtudással neki is állhatunk kikeresni azt amire szükségünk van.
Pár tanács E-bay-hez:
– Válasszuk mindig a “Buy it now” opciót, így nem kell licitálgatnunk, a cuccot azonnal annyiért megkapjuk.
– Használjuk a “Lowest + shipping first” opcíót, így a legolcsóbb kerül előre a szállítási költségekkel együtt.
– Ha valahova az van írva hogy “Free shipping” azért az adatlapon nem árt ellenőrizni még egyszer.
– Olyantól vásároljunk akinek a tevékenysége 98% de inkább 99% felett, lehetőleg jó sok eladással mondjuk úgy 5-7000-nél többel, ezt minden terméknél láthatjuk a jobb felső sarokban. (eladó adatai.)
Jó Tudni:
– EU-n belül nincs semmilyen plusz teher egy vásárolt termékre (vám – ÁFA)
Szóval ha ebay-en kinézel valamit, amelynek áru helye pl. Anglia van megadva, úgy ott nem kell aggódnod, hogy a csomagod megakad a vámon, illetve, hogy az áru árán és ptkg.-én felül más költség is terhelne!
– EU-n kívüli vásárlás:
 Magánszemélyek között  (pl. USA, Kína):
0 – 45 € (~12.690 Ft) között vámmentes
45,1 – 150 € (~42.300 Ft) között vámmentes, de 27% ÁFA terheli
150,1 – 700 € (~197.400 Ft) között 2,5% vám és 27% ÁFA terheli
700,1 € felett: kereskedelmi vámtarifa* és 27% ÁFA terheli
Cég – magánszemély között:
0 – 22 € (~6.204 Ft) között vámmentes
22,1 – 150 € (~42.300 Ft) között vámmentes, de 27% ÁFA terheli
150,1 € felett kereskedelmi vámtarifa* és 27% ÁFA terheli
*kereskedelmi vámtarifa: jogszabály alapján egyes áruk, árucsoportok külön kategóriát képeznek, a vám mértéke kategóriánként változó 0-12%-ig terjedhet
!!! FONTOS MINDIG A POSTAKÖLTSÉGGEL EGYÜTT SZÁMÍTOTT ÁR SZÁMÍT !!!
(azaz ha olyan árkategóriába esik akkor a ptkg.-re is ráfizeted a vám% majd pedig a növelt összegre az ÁFA%-ot)
Még valami, a legtöbb csomag a rendeléstől 20-35 nap múlva érkezik meg a postaládába, úgyhogy türelem.
Remélem tudtam segíteni, üdv.: Wolfchild

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s