DELI ALEXANDRA – Hasznos tippek egyetemistáknak

clip_image002

Ha nem akarsz így járni.

Felvettek egyetemre, de már most tudod, hogy szűkös lesz a büdzsé. Pár éve egyetemista vagy, de összeszűkültek az anyagi forrásaid, vagy csak egyszerűen spórolni akarsz. Az alábbiakban pár hasznos tippel találkozhatsz, lehet, hogy pár ismerős már számodra, de biztos van egy-két új tanács.

  1. Legelőször is a szálláson lehet legtöbbet, havi rendszerességgel megtakarítani. Bár lehet úgy véled nem vagy koliba való, kell a saját szoba. De hidd el a kolinak is van jó pár előnye, a legelső az olcsóság. (Koli havonta 10.000- max. 20.000 forint, albérlet ennek legalább duplája, nem is beszélve a hideg téli hónapos rezsi költségekről.)
  1. Második pontként a pályázatokat, támogatásokat, ösztöndíjakat említeném. Fontos, hogy tisztában légy mi mindent megpályázhatsz (szociális támogatás, Bursa Hungarica). A tanulmányi ösztöndíjról sem szabad megfeledkezni, ez jelentős összeg lehet, bár ez némi erőbefektetést is igényel. Ha szerencsés vagy ezek a támogatások, ösztöndíjak fő bevételi forrásodat is jelenthetik.
  1. Egyik állandó kiadás az élelmiszer. Többféleképp lehet ezt is csökkenteni, a legáltalánosabb szokás, dobozokban hozni legalább két-három napra a hazait, amit már csak meg kell mikrózni. De mit tegyünk, ha elfogy? Először is élelmiszer beszerzés, gyümölcsöknél, zöldségeknél, ajánlom a piacokat. Nagyobb, és sok esetben olcsóbb a választék, mint a bevásárlóközpontokban. Ebből aztán finomakat lehet főzni, ami sokszor több napra elegendő. (Gyors és egyszerű kaják receptjeit garmadával találsz a neten, sok esetben érdemes a lakótársaidat is csekkolni, hátha szolgálnak egy-két jó tippel.)
  1. Egy egyetemistának nem csak tanulásból áll az élete, olykor-olykor belefér  pár görbe este. Első dolog, ha nagyon ivósra tervezitek az éjszakát, érdemes boltból beszerezni az alkoholt, otthon iszogatni, és a szórakozó helyen minimalizálni a fogyasztást. Másodszor érdemes még józanul elgondolkozni, mennyit szánsz az éjszakára, és a pénztárcádba csak annyit hagyni, illetve csak a nagyon szükséges iratokat magadnál tartani. Nagyon veszélyes tud lenni, ha hét elején az egész heti, rosszabb esetben havi zsebpénzeddel indulsz az éjszakába. (Az még a jobbik eset, ha az egészet elköltöd, rosszabb, ha az egész pénztárcád kártyástul a klotyóban vagy ki tudja hogy hol landol.) Illetve nem árt megbizonyosodni, hogy van otthon kaja, mielőtt elindultok, ugyanis az ember egy jól kimulatott éjszakán könnyen elcsábul hazafelé menet valamelyik gyors büfénél, de ha van otthon valami kis harapni való, talán nehezebben csábulsz el.
  1. Ha már szórakozásról van szó, érdemes állandóan figyelni milyen ingyenes bulik illetve kulturális programok vannak az adott városban, vagy ha nem is ingyenes, legalább diákkal kedvezményes belépést biztosítanak. Egy kis böngészés után biztos meg fogsz lepődni, mennyi jó kis program, sokszor ingyen. (Műsorfüzetek, facebook oldalak, HÖK-ök hirdetményei, egyetemen kifüggesztett plakátok fontos tájékozódási pontok lehetnek.)
  1. Nagyon sok hely kedvezményeket nyújt diákoknak, érdemes végig böngészi, hogy diákoddal az adott városban, hol tudsz kedvezményesen enni, sportolni.
  1. No de nem csak buliból áll az élet, fontos, ha kiadják a kötelezők listáját, ne a könyvesboltba rohanj megvenni. Nagyon sok tanulmány, könyv megtalálható interneten, és hát biztos valahol a városban van egy szép, nagy impozáns épület, amit könyvtárnak hívnak. A könyvtár olyan spórolási lehetőségeket is magában rejt, hogy tagjai sokszor ingyen, vagy kedvezményesen juthatnak internethez, illetve ha nagy újság olvasó vagy, biztos találsz számodra pár hasznos folyóiratot, amit így nem kell megvenned (hacsaknem fűt a birtoklási vágy).

A fenti bölcsességeket saját bőrömön tapasztalva szűrtem le. Sajnos számokba nem tudom önteni, hol mennyit tudsz megspórolni, mert sok esetben egyéntől és/vagy külső  tényezőktől függ (például az ösztöndíjak, kedvezmények minden egyetemen mások). De ezért a tanácsok általános érvényűek (kollégiumok, könyvtárak minden városban vannak).

2 responses to “DELI ALEXANDRA – Hasznos tippek egyetemistáknak

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s