MAR GERDA – Éljünk kisebb lábon!

Tavaly részt vettünk a Nagycsalád – Kislábnyom projekt háztartások között folyó négyhónapos versenyében. A cél az volt, hogy energiafogyasztásunk csökkentésével illetve környezettudatos szokások bevezetésével csökkentsük háztartásunk széndioxid kibocsátását, az úgynevezett karbon-lábnyomot.  Ennek természetszerűleg pozitív hozadéka az anyagi megtakarítás is.

A verseny elején egy háztartási klíma-auditot töltöttünk ki, ebben szerepeltek lakóházunk, háztartási gépeink tulajdonságai, pl. szigetelés, fűtőberendezések, fűtési szokások, hány lámpánk van, ebből hány energiatakarékos, gépeink energiaosztálya, ezen kívül rákérdeztek étkezési, szemetelési, utazási, szabadidős szokásainkra is. A verseny négy hónapjában minden hónap elején felvittük energiafogyasztási adatainkat a karbonkalkulator.hu oldal rubrikáiba, ahol a program rögtön kiszámolta háztartásunk havi széndioxid kibocsátását.

kislab

(Ugyanezt persze papíron, ceruzával is vezethetjük, fogyasztásmérőinket leolvasva, egy havi előirányzott célt betartva nem érhet meglepetés a számla érkezésekor vagy az éves elszámoláskor.)

Magyarországon a széndioxid-kibocsátás 5,03 tonna/fő/év (2009), az EU-ban ez a szám 7 tonna felett van. Kis nagycsaládunkban ez az adat 710 kg / fő volt a négy hónap alatt, egy évben tehát kb. 2,3 t/fő a fűtés, víz- és áramhasználat alapján. Ez persze még mindig rengeteg, 23 bébielefánt súlyú üvegházgáz fejenként!

A háztartási klíma-audit során különböző vállalásokat is tettünk, ezek megvalósulásáról a verseny végén kellett számot adni.

Vállaltuk például, hogy

–         az összes égőt energiatakarékos/LED-égőre cseréljük

–          zuhanyozáskor egy homokórán mérve az időt, két perc alatt végzünk a tisztálkodással.

–         hetente fél napot számítógép- és világításmentesen töltünk – ezeket a délutánokat, estéket nagyon élvezték a gyerekek, gyertyafényben, a kályha előtt plédekre kucorodva mesét olvastunk, társasoztunk.

–         Palackozott ásványvíz helyett csapvizet, teát iszunk, ez is környezetkímélő, egyúttal olcsóbb megoldás – persze ha bevásárolni is biciklivel járunk, eszünkbe sem jut ásványvizes kartonokat hazavinni.

Közlekedésünk szintén energia- és költségtakarékos, autónk nincs, a család fele kerékpáron, másik fele tömegközlekedéssel, telekocsival és gyalog jár.

Családunk szép helyezést ért el a versenyben, ajándékcsomaggal, oklevéllel jutalmazták törekvésünket. A legfontosabb eredmény számomra az volt, hogy a gyerekeim is aktívan részt vettek, megismerték az összefüggéseket, komoly célokért játékos formában tettek. Ja, és az áramszámlánk a felére csökkent!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s