Gáz van

Tegnap úgy döntöttem, hogy felülvizsgálom a ház költségeit, hátha tudok vele valamit csinálni.

Az évek óta ELMÉLETILEG szabadpiaci gáz és áramszolgáltatásról

Cégeknek gyakorlatilag kötelező szabadpiaci szerződést kötniük. Ez érthetően fogalmazva azt jelenti, hogy a cégeknek körbe kell kérdezni: hol, kitől kaphatják meg a gázt, áramot, stb., aztán választanak.

A magánszemélyeknél ez picit másképp van. Alapból a területi “egyetemes szolgáltató” -nál van mindenki, pl. TIGÁZ, FŐGÁZ EON… (Az “egyetemes szolgáltató” a hivatalos nevük, nem én találtam ki.) Ha az ember nem ezt akarja, akkor vehet bárkitől szerződéses alapon gázt, villanyt, stb., akinek van engedélye azt eladni.

Szóval: MAGÁNSZEMÉLY SZABADON VÁLASZTHAT ENERGIASZOLGÁLTATÓT.      EGYET.

Több tucat oldalt nyálaztam át hogy hátha találok olyan céget, amelyik foglalkozik magánszemélyekkel a “nagy”  gázszolgáltatókon kívül, de nem találtam semmi ilyet. Ezért ma felhívtam 2-3 szolgáltatót / közvetítőt akik megerősítették, hogy jól gondolom:

Ma Magyarországon magánszemély elvileg bárkitől vehet gázt és áramot akinek erre van engedélye, de ajánlatot nem fog kapni senkitől.

Tehát marad az egyetemes szolgáltatónál, ami gyakorlatilag szerencse kérdése. Mert az egyetemesek között sem lehet váltani. Ez a mi fogyasztásunkkal kb. 15.000-el többe kerül éves szinten mint az éppen legkedvezőbb egyéb tarifa.

Nem vagyok energetikai szakértő, szóval…

…ha valakinek bármilyen egyéb információja van, akár ha rosszul tudom, akár olyan cég amivel lehet alkudozni (gas.hu volt elvileg de már felszámolás alatt áll), vagy ha megoldható hogy a címre bejelentett cég fizessen/szerződjön… Bármilyen lehetőséget, módszert, ötletet,  –  hogy ezeket a költségeket csökkenteni lehessen,  –  örömmel fogadnék. Kifejezetten zavar, hogy attól és olyan áron kell gázt / energiát vennem, “aki épp adódott”.

save_energy_green_house.jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s