Részvényvásárlás

Gondolkodtál már azon, hogy a tőzsde és a részvények miért hatnak olyan idegenül? Miért bonyolítják el és misztifikálják ezt az egész dolgot? Az embernek szinte már kedve sincs korrektül utánajárni a dolognak. Pedig egyszerű.

A tőzsde az egy hétköznapi piac. Nincsenek kis asztalkák, de régen még azok is voltak. Itt többek között részvényekkel kereskednek.

stock-exchange-miakulpa-news

A “tőzsdézés” az tevékenység, gyakorlatilag egy munka. Azok művelik akik egész nap ott vannak és ez a munkájuk. Ők a tőzsde piacosai. Neked nem kell ilyennek lenned.

A részvény az valaminek a tulajdonrésze.

Példa:  Ha a család vesz egy kocsit, akkor általában többen járulnak hozzá és lehet tudni, hogy a Jani adott bele négyszázezret, a Juci még háromszázat és a Jakab a maradék kétszázat. Ezért cserébe mindenki körülbelül hallgatólagosan annyival rendelkezik a kocsiból amennyit beletett. Eladásról például egyik sem dönthet, de ketten közülük már leszavazhatják a harmadikat. Akkor is ha ő a Jani.

Ez a logika működik a nagy tőzsdei cégeknél is. Az OTP például 280 000 010 darab részvénnyel van a magyar tőzsdén. Elméletileg akár ennyi egyenrangú tulajdonosa lehetne, de természetesen van olyan aki nem csak egy darab résszel rendelkezik. Ha meg akarod szerezni az egész OTP-t akkor mindet meg kell venned. Mind a kétszáznyolcvanmillió-tíz darabot. Akkor elmondhatod, hogy a tied lett az OTP.

A részvényvásárlás nem egyenlő a tőzsdézéssel. Az hogy egyszer-kétszer veszel valami részvényt amit jónak gondolsz nem azt jelenti, hogy tőzsdés vagy. Csak azt jelenti, hogy vettél magadnak pl. MOL részvényt. Mert úgy gondolod, hogy az neked jó lesz.

A Tőzsde nevű piacra mindenki mehet akinek kedve van. Ez nem a “nemesség”, vagy az “elit” joga. A technika adott. Gyakorlatilag akárki mehet a tőzsdére és vásárolhat egy-egy részt azokból a cégekből amelyek kinn vannak a tőzsdén. Igen, akár TE  is.

Miért jó a cégeknek hogy tőzsdén vannak? Mert az elején amikor kiadtak mondjuk 280 000 010 részvényt, akkor azért nagyon sok pénzt kapott a cég. Mert az a pénz most is  cégben van. Abból dolgozik termel nyereséget, fejleszt. Az eredeti alapítók meg továbbra is vezethetik a céget ha akarják, mert megőriztek mondjuk 20-30%-ot a vállalatból. Másnak pedig nehezen lesz ennyi, de lehet.

Megéri-e venni néha részvényt? Van értelme ilyennel foglalkozni?

IGEN!

Miért?

Mert a tőzsdére azért általában a sikeres, jól felépített cégek tudnak kijutni. Nem olyan könnyű, hiszen sok szabálynak kell megfelelni. Sokkal kisebb a “csődkockázatuk” mint a szomszéd pékségnek. Persze nagyobb mint egy államnak mondjuk.

Hosszútávon nagyobb hasznot lehet elérni egy sikeres céggel, mint mondjuk egy banki kamattal, vagy akár egy állampapírral. Természetesen a kockázat is nagyobb.

Nézzük érzelmi oldalról. Ha én szeretem az alternatív energiaforrásokat, akkor olyan céget támogathatok amelyik foglalkozik ilyennel és a tőzsdén van. Pl. ENEL GREEN POWER.

Tippek ha ilyesmiben gondolkodsz:

  • Tök izgalmas. Jót tesz a vérkeringésnek, de ne hagyd hogy az életed múljon rajta 😉
  • Ha nem értesz hozzá és  nem szeretnéd főállásban ezt csinálni, akkor válassz abból az öt darab cégből néhányat(vagy mindet), amelyik már létezik vagy húsz-harminc éve. Valószínűleg nem most fog tönkremenni.
  • Ha nem főállásban tőzsdézel, akkor ne legyen ott minden pénzed. Nem célszerű.
  • Ha nem minimum 5 évben gondolkodsz ne foglalkozz vele! Túl hullámzó.
  • Ne áldozz rá olyan pénzt ami kellhet holnap.
  • Nincs “HA”.
  • Nincs tuti tipp. Aki azt állítja tudja a tutit, azt előbb kérdezd meg mennyi pénzt tett rá a tutijára 🙂

Ez csak címszavakban. Hamarosan kifejtem, hogyan vehetsz részvényt könnyen kényelmesen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s