Részvényvásárlás 2.

motorola-common-stock-share-01_595_copyright

Ha már idáig eljutottunk, akkor most jön a:  Nem tudom elveszteni mindenemet? Mi lesz ha baj történik?

Nos a legegyszerűbb, ha minimalizálod az esetleges veszteséget. Ezt első körben úgy tudod megoldani, hogy csak azt a pénzt használod, amit erre tartogattál.  Ez fontos! Tőkeáttételt NE használj amíg nem tudod BIZTOSAN kézben tartani a dolgokat. A tőkeáttétel azt jelenti, hogy kölcsönkérsz valakitől, hogy azt is befektesd. Mindegy, hogy mire kéred. Ő csak a pénzét akarja (és fogja) visszakapni, de a kockázatot te viseled.

És igen a részvényvásárlás “sokkal” kockázatosabb mint mondjuk párnában tartani a pénz, vagy állampapírban. Viszont a nyereség is jóval magasabb tud lenni.

Oké. Részvény Az mi?

Ma már jellemzően csak elektronikusan tartják nyilván ,hogy kinek mennyi adott részvénye van. Régebben viszont jóval több papír alapú részvény létezett. De azokat se szállítják ide-oda 😉

motorola-common-stock-share-01_595_copyright

És  mi a jó a részvényben nekem?

Két módon nyerhetsz a részvényen. Első, ha az eltelt idő alatt értékesebbnek gondolja a piac mint amikor te vetted. Tehát vetted mondjuk ezer forinton és most lenne aki megveszi kettőezerért. Ez az árfolyamnyereség. A másik, hogy bizonyos cégek fizetnek osztalékot. Ez a cég nyereségének (vagy annak egy részének) szétosztása a tulajdonosok között. Fejlődésben levő új, dinamikus cégek nem szoktak ilyet csinálni. Ők visszaforgatják inkább. Jellemzően  a nagy, már nem nagyon fejlődő (mondjuk mert már ki van építve az infrastruktúra pl. áramszolgáltatók) vállalatok fizetnek több osztalékot.

Ha már eldöntöttem, akkor hogyan vásároljak részvényt?

Először is találnod kell valakit, aki vesz neked. Ez a valaki lesz a brókercéged. Sajnos te, mint “akárki az utcáról” nem vagy eléggé megbízható. Hiába ígéred meg, hogy holnap kifizetsz valamit, azt nem lehet garantálni 🙂 Ezért van szükség közvetítőkre. Ők tartják a hátukat miattad.

A közvetítőválasztásnál az állandó költségeket tartsd szem előtt. Mivel hosszútávra tervezünk relatív kevés tranzakcióval, ezért az számít, hogy milyen állandó költségei vannak.

Ha ez is megvan és öt évnél tovább tervezel, akkor TBSZ (hogy elkerüld a kamatadót). Mert az árfolyamnyereséget és az osztalékot le kell adózni.

Hogy konkrétan mit tegyél? Lépésről lépésre? Illetve mi alapján vegyél? Hamarosan…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s