Könyvajánló – Babilon leggazdagabb embere

Az általam olvasott

legtanulságosabb vagyonteremtésről szóló könyvek egyike:

George S. Clason: Babilon leggazdagabb embere.

babilon_

Kicsit szimbolikus, “mesélős” történet, akár esti mesének is felfogható. Szeretem, mert egyszerűen, gyakorlatiasan foglalja össze az alapokat. A hétköznapi, lényegtelennek tűnő,  – de valójában legfontosabb viselkedéseinkre, szokásainkra helyezi a hangsúlyt konkrét példákkal, hihető környezettel, színes sztorikkal. Megtalálható benne például Az arany öt szabálya, és a Hétféle gyógymód a sovány erszény felhizlalására.  🙂

Mindenkinek csak ajánlani tudom.

***

“A gazdagság akkor okoz örömet és elégedettséget, és akkor marad sokáig az emberrel, ha lassan, fokozatosan érkezik, akár egy bölcs, céltudatos újszülött.”

“Ha nem tudtatok többre szert tenni, mint ami a tengődésetekhez elég, ez azért van, mert vagy nem értettétek meg azokat a törvényeket, melyek a gazdagság megteremtésének művészetét uralják, vagy nem engedelmeskedtetek ezeknek a törvényeknek.”

“Aki aranyat és ezüstöt tart a tarsolyában, és nem kell elköltenie azt, az boldog jövőt biztosíthat a családjának .”

…és a kedvenc:

– Akaraterő! – válaszolt Arkad. – Ostobaság. Azt hiszitek, hogy az akaraterő képessé tehet bárkit is, hogy akkora terhet cipeljen, mely alatt a teve is összecsuklik, vagy elhúzzon olyan terhet, melyet nem képesek ökrök sem megmozdítani? Az akaraterő nem más, mint az a megingathatatlan elszántság, hogy végigcsináld, amit elhatároztál. Ha magam elé tűzök egy feladatot, tűnjék bármilyen jelentéktelennek is elvégzem. Különben hogyan tehetnék szert arra az önbizalomra, amely lehetővé teszi, hogy ha úgy döntök, megcsináljak fontos dolgokat is? Ha azt mondom magamnak: “Áthaladva a városba vezető hídon, száz napon át, minden nap egy kavicsot dobok a folyóba!” – akkor ezeket a kavicsokat be is dobom a  folyóba. Nem mondom magamnak a hetedik napon: “Arkad! Haszontalan dolgot művelsz. Minek dobálod naponta azt a kavicsot? Markolj fel egy csomót, és intézd el a dolgot egyszerre! ” És ha a huszadik napon úgy megyek át, hogy elfelejtem, nem ezt mondom magamnak: “Holnap majd két kavicsot dobok be”, hanem visszamegyek, és bedobom a kavicsot.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s