Hogyan ne jótékonykodj?

Eljutottál már addig, hogy tegyél valami jót valakivel, aki teljesen ismeretlen számodra?

És megtetted? Jó volt? Nem volt valami komoly hiányérzeted utána? Nem érezted hogy nem így kellet volna? Hogy nem volt értelme?

puss-in-boots-shrek-4971261

Velem is előfordult már.

MAGÁNVÉLEMÉNY!

 A jótékonykodás a legtöbb esetben arról a személyről szól aki jótékonykodik. Ez nem gond, ez a természetes.  Ha jótékonykodsz, akkor elsősorban te akarod magad jobban érezni. És ugyan ezzel sokszor teszel jót valaki mással is, de nem minden esetben.

Meggyőződésem, hogy azok, akik valamilyen módon szorult helyzetbe kerültek, ugyan nem mindig tudnak kikerülni a maguk erejéből, de a többségük szívesen venné az ilyen fajta segítséget is. A klasszikus ” Ne halat adj az éhezőnek, hanem tanítsd meg halászni ” -helyzet rendszeresen megfigyelhető. (NEM azt mondom hogy haljon éhen, míg megtanulja, hogyan tartsa el magát.)

De tényleg az a megoldás, hogy a Fejlett Nyugat/a Dolgozó Ember küld pokrócot, kenyeret,  vagy ad néhány forintot? Persze örül neki mindenki, de ettől “csak” aznap este nem halnak éhen/fagynak meg. Valójában SEMMI NEM VÁLTOZIK.  (Sőt…)

És hogy akkor mire figyeljünk? Hogyan csináljuk?

MÉG ERŐSEBB MAGÁNVÉLEMÉNY :-)!

1. Utcai koldusnak nem adok pénzt. Mert úgy gondolom, hogy még sokkal nehezebben fog kitörni a helyzetéből, ha adok.

2. Aktuális trend alapján sem adok pénzt. Mert most éppen a kicsirigók vannak veszélyben.

3. Tudni szeretném hova megy a támogatásom. Nem vagyok elégedett a “csináltunk egy alapítványt  hogy segítsünk a kicsirigókon” fellángolásokkal. Nem tudom mire költenek el olyan sok pénzt.

4. Csak régi szervezeteknek adok pénzt vagy csak konkrétan kiválasztott személyeknek.

5. Igyekszem eldönteni előre, hogy ki az aki “megérdemli” és ki az aki nem. Nem tudok mindenkinek segíteni, szóval annak fogok, aki szerintem célszerűbben tudja hasznosítani.

6. A kéregetők megtanulták hogyan érdemes együttérzést kelteni, ezért szinte biztos hogy sajnálni fogjuk őket. Ez nem lehet elegendő ok arra, hogy őket “támogassam”…   –  illetve tulajdonképpen pozitív megerősítéssel tanítsam meg nekik még jobban, hogy “tehetetlennek és szánalmasnak lenni gyümölcsöző tevékenység”. Szóval ellen fogok állni az ilyen váratlan kéréseknek.

7. Az időmmel segítek ha úgy adódik. Nem csak pénzzel tehetsz jó dolgokat. Ha szerinted megérdemlik akkor legyél ott és tedd oda magad akár a kétkezi munkáddal. Egyébként ez kifejezetten jó szórakozás szokott lenni…  🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s