A minőség ára

Kérdezted már magadtól valamivel kapcsolatban, hogy a drágábbat (de talán jobbat) vagy az olcsóbbat vedd meg valamiből?

Általában hogyan vásárolsz olyasmit ami nem a “napi apróság” kategória? Épp adott hangulat alapján? Vagy van rá valami saját stratégiád?

Kiindulhatunk abból,  hogy valami konkrét dologra szeretnél beszerezni egy tárgyat (telefonálni, utazni, hegeszteni, mindegy igazából).

Ha nem tudod, hogy mire szeretnéd használni, akkor nincs az a dolog ami megfelelő tud lenni. Ezért először minél pontosabban határozd meg, hogy mire kell. Néha persze egyértelmű, de bonyolultabb és ezért drágább dolgoknál ez már  nem annyira könnyű (pl. okostelefon).

A leggyorsabb és sokszor a legjobb módszer, (ha már pontosan meghatároztad a termék céljait), hogy megkérdezel valakit aki ért hozzá, és megkéred hogy válassza ki.

FONTOS: ezen a ponton rendszeresen tud olyat mondani egy hozzáértő ami akár azzal is járhat, hogy újragondold mire kell az adott tárgy. Ha még mindig kell egyáltalán… Ő általában az árakkal is tisztában van.

MÉG FONTOSABB: Ha egy hozzáértő ismerős választ nekünk, akkor NE ŐT okoljuk,  ha valami gond adódott. Hiszen: szívességet tett, hogy foglalkozott a problémánkkal. Sajnos így jártunk. Nélküle sokkal inkább belefutottunk volna egy olyan hibába, aminek a felbukkanására pont az ő segítsége miatt volt kisebb esély.

Ha nem így járunk el, akkor a legtöbb esetben :

  • a szomszéd/após/anyós/kolléga dönti el
  • az aktuális reklám dönti el
  • az első nagyobb boltban levő legolcsóbb (vagy második legolcsóbb) lesz a nyertes
  • a kinézet dönti el (szintén az első nagyobb boltban)

Pedig ha körülnézünk, akkor nagyon sok olyan terméket fogunk találni, ami nekünk jobban megfelelhet, mint a random választás eredménye.

Kiválasztás szempontjai :

  • garancia időtartama
  • gyártó neve
  • technikai leírás
  • netes vélemények
  • beszerzés módja (hozzák házhoz ha lehet ingyen :-))

Ha egy termék drágább mint a másik “azonos” akkor minőségben valami jobbat illene nyújtania. Ezt interneten általában ki lehet deríteni, mert az emberek elmondják a véleményüket. Ha “csak úgy” drágább, akkor vagy a márkát fizeted meg (ami szintén szempont lehet, ha azt akarod hogy a márkával azonosítson téged aki látja veled a tárgyat), vagy simán nem éri meg.650-100-dollar-tattoo

Ha valami jobb minőség, akkor tovább bírja. Ez pedig szinte mindig behozza az árát. Nem mindegy, hogy havonta költök háromezret egy cipőre, vagy kétévente húszezret.  Minden esetben te mondod ki a végső szót, de érdemes átgondolni a “jobb” minőséget.

Ezek a szempontok alapvetően a használati tárgyakra vonatkoznak.  ha valaminek az a célja, hogy szép legyen akkor az csak legyen szép 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s