Állampapír III. – vásárlás, lépésről lépésre

Akkor most lépésről lépésre az állampapír beszerzése. Hogy ne legyen olyan idegen és ijesztő. (Ezek a saját vásárlásom képei. 🙂 )

1. Nyitni kell egy értékpapírszámlát (kvázi bankszámlát) az államkincstárnál (ingyen van). Sima ügy.  Olyan mintha egy bankfiókba mennél. Az országban több helyen is meg tudod csinálni.

FONTOS! A személyi igazolvány mellé KELL az ADÓKÁRTYA.

2. Meg fogják kérdezni, hogy utalsz-e,  vagy személyesen intézed a megbízásokat. Részemről mindig a gyorsabb utakat javaslom. Telefon, bankkártya, webkincstár (ez a webes felülete az államkincstárnak).

webkincstar_alap

3. Ha már ott vagy nyiss egy TBSZ számlát is. Azt minden évben külön kell. Ez jelenti a Tartós Befektetési SZámlát, ami a kamatadó csökkentés miatt kell (három évnél hosszabb befektetéseknél).

FONTOS! Hiába fektetsz be három évnél nagyobb időre, nem nyersz kamatadó mentességet ha nem TBSZ számlán csinálod.

4. Kapsz egy nyilvántartási számla-számot, ami olyan mint egy bankszámlaszám az államkincstáron belül. Ezzel tudsz hivatkozni mindenre.

5. Belépni csak 24 óra után tudsz (mert azt mondták), viszont harminc napon belül kötelező. A többi esetben tiltják a számlaszámod.

6. Fizetni vagy bankkártyával tudsz, vagy át is utalhatsz, közleményben a nyilvántartási számla-számmal. A bankkártyás fizetés kényelemesebb szerintem, de kell hozzá egy olyan kártya, amivel meg tudod ezt csinálni.

webkincstar_jegyzes_vetel

7. Ugyan van a Webkincstáron egy csomó szakszó, de némi próbálkozás után menni fog a dolog mindenkinek 🙂

webkincstar_vetel

webkincstar_muvelet_sikeres

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s