Állampapír II. – gyakorlati részletek

A korábbi állampapíros bejegyzés folytatása következik. Egy hete tettem meg magam is a túrát az Állampénztári Irodába, a fényképek saját készítésűek (a szakállas-komolyan néző fiatalember konkrétan az én államkötvényemen vitorlázgat).

allampapir

A fix és változó kamat különbsége:

 • A fix kamat azt jelenti, hogy megmondja valaki hány % kamatot fizet és annyit is fog. Ilyenkor előre tudhatod, hogy mennyi pénzt kapsz vissza függetlenül attól, hogy közben bármi váratlan történik-e (akár atomkatasztrófa, cunami, bármi). Jellemzően csak rövid távra  (maximum két év) szokott fix lenni.
 • A változó kamat azt jelenti, hogy valami alapján határozzák meg a kamatot. Ez jellemzően a jegybanki alapkamat szokott lenni, ami minden országnak van és egy általánosan elfogadott mérőszám. Vagy az infláció. Tehát ilyenkor mondjuk az éves kamat = jegybanki alapkamat+3% . Ez a jellemzőbb. Hosszabb távra gyakorlatilag nem találsz csak ilyet.

“Jegybanki kamatnak nevezzük azt a kamatot, amelyet a jegybank a kereskedelmi bankoknak fizet az MNB-nél önként elhelyezett kéthetes futamidejű betéteik után.” (Természetesen a szám úgy van megadva mintha éves kamat lenne.)

Egy furcsaság: a diszkont kincstárjegy (diszkont értékpapír).

Normál eset: van egy névértéke az állampapírnak (pl. tízezer forint ) és azután fizetnek mondjuk egy év múlva 5%-ot, tehát megveszed tízezerért azután a végén kapsz tízezer-ötszáz forintot.

Diszkont: van egy névértéke, mondjuk tízezer-ötszáz, de (és itt a lényeg) kevesebbért veszed meg. Mondjuk tízezerért. Viszont egy év múlva a tízezer-ötszázat (a névértéket) fizetik vissza neked. Ezt akár a normál módon is meg lehetne oldani egyébként, de így könnyebb vele kereskedni, és máshogy könyvelik el.

Állampapír nem magyar forintban. Ilyet nagyon ritkán szoktak. Ez  olyan mint amikor devizahitelt vesz fel az ember (ebben az esetben az állam). Gyakorlatilag más ország pénzében akar kölcsönkérni az állam 🙂

Jelenleg Euró alapon tudsz állampapírt venni Magyarországtól. A kamat alacsonyabb mint a forint alapú papíroknál, de ez azért van, mert az Euró erősebb mint a forint, lassabban értéktelenedik el lásd infláció.

A beharangozottkilenc és fél százalékos Prémium Államkötvényről”:

A változó kamatozás következtében az a 9,5% már csak 8% 😦  Ez a fajta államkötvény (Prémium Magyar Államkötvény 2018/I). Öt éves (szóval kamatadó mentes), infláció+4%-ot fizet, 1000 forint névértékű.

IMG_20130110_113052

Azt, hogy mit kell tenni ha az ember állampapírt szeretne vásárolni a következő bejegyzésben be fogom mutatni konkrét lépésenként, hogy ne legyen olyan idegen .

5 responses to “Állampapír II. – gyakorlati részletek

 1. Mit lehet csinálni a Prémium Államkötvény kamatával az öt év során? Mert ha jól értelmeztem a csatolmányban leírtakat, akkor a kamatfordulókor nem a kamatos kamattal növelt összeget veszik alapul a következő kamatperiódusnál.

  • Jól értetted.
   (A többieknek, az érthetőség kedvéért:
   A kamatforduló itt azt jelenti, hogy nem a teljes öt év végén, hanem minden év végén kifizetik az azévi kamatot.)
   A Prémium Államkötvény nem kamatos kamattal számol. (Ez azt jelenti, hogy évenként teszi hozzá az alapösszeghez a teljes, öt évre adott kamat 1/5-ét. Ha kamatos kamattal működne, akkor az alapösszegre és a már eddig megszerzett kamat összegére adna még plusz kamatot.)

   A TBSZ (Tartós Befektetési Szerződés) kamatadó mentes (5 év után), de nem veheted le róla a pénzt csak nagy veszteséggel. Normál számlán be kell fizetni a kamatadót, de az évente bejövő pénzt azonnal kiveheted.

   Hivatalos részletek

 2. Köszi a választ, még két kérdésem lenne: Ha nem TBSZ számlán van az államkötvény, akkor a kamatot minden évben a kijelölt időpontban felvehetem?
  Ha igen, akkor jön még egy kérdés: Hogyan éri meg jobban?
  – TBSZ-en hagyni 5 évig kamatadó mentesen, de úgy hogy a kamat nem kamatozik, vagy
  – nem TBSZ-re vásárolni a kötvényt és a kamatot minden évben felvenni és azt a továbbiakban máshol lekötni pl., hogy kamatozzon?
  🙂
  Előre is köszi a segítséget 🙂

 3. Persze felveheted, meg kamatoztathatod is tovább ha akarod. A TBSZ-en is lekötheted rövidebb távra a kamatot 😉

  A TBSZ éri meg jobban.

  Fiktív példa csak a számolás kedvéért:

  5 évre (a TBSZ ennyi idő után kamatadómentes)
  1 000 000 forint
  16% kamatadó (ennyi most nálunk)
  10% kamat (na EZ a fiktív) -> 8,4% (adó után ennyi marad)

  a) kamtadós sima számla
  Ha évenként berakod kamatos kamatra, akkor
  első év: 1 000 000+8,4% =1 084 000
  második év: 1 084 000+8,4%= 1 175 056
  harmadik év: 1 175 056+8,4%= 1 273 760
  negyedik év: 1 273 760+8,4%= 1 380 756
  ötödik év: 1 380 756+8,4%= 1 496 740

  1 496 740 forint

  b) kamatadó mentes TBSZ
  Évente 100 000 forint kamat 5 év 500 000 (már ez több mint a kamatos-kamat kamatadós értéke, bár nem sokkal)
  Ehhez viszont hozzájön :
  az első év 100 000 forintjára még négy év kamat mert újra befektetem
  a második év 100 000 forintjára még három év kamat mert újra befektetem
  a harmadik év 100 000 forintjára még két év kamat mert újra befektetem
  a negyedik év 100 000 forintjára még egy év kamat mert újra befektetem
  ez kb. 110 310 plusz kamat összesen

  1 610 310 forint

  TBSZ-szel : 1 610 310 forint
  TBSZ nélkül: 1 496 740 forint

 4. Szuper, köszönöm. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s